Nytt tema på fritids!

Andreas Lindgren, fritidsansvarig på Svedenskolan Mälarhöjden, berättar om det nya Superhjältetemat: 

Ni har börjat med ett nytt tema på fritids, vad handlar det om?
– Vi har ett Superhjältetema där eleverna skapat egna karaktärer, med speciella superkrafter och egenskaper. I temat arbetar vi på att uppmärksamma att alla är bra på någonting, att alla är unika och att det är helt ok att vara det.  Man duger som man är. Vi samarbetar även med skolan som har ett matematiktema. Vi applicerar matematiken på en del av våra aktiviteter.

Vilka superhjältar ingår i temat?
– Vissa elever har kommit på helt egna hjältenamn. Andra har lånat från filmer och tidningar. Varje elev har valt sin karaktär och de flesta tycker det är väldigt roligt och går in i temat med stor inlevelse.

Har ni med några kvinnliga superhjältar?
– Absolut! Men alla tjejer som är med har valt egna namn. De har inte lånat från serievärlden. Modigt och kul, tycker jag!

Vad får fritidsbarnen göra under temadagarna?
– Vi erbjuder bl a aktiviteter som skapande, där eleverna tillverkar sin egen superhjälterekvisita. Högläsning, där vi läser äventyrsböcker och där vi även uppmuntrar eleverna att läsa själva samt för varandra. På fredagar har vi superhjälteträffar där eleverna får öva upp sina förmågor och lösa ett uppdrag genom matematik- och samarbetsövningar. Vi har också en teatergrupp som skall spela upp en kort pjäs, baserad på hjältarna.

Vad tycker de om temat?
– Eleverna lever sig verkligen in i sina roller. Och superhjältevärlden inspirerar dem till att prova på saker, t ex inom skapandet, som de aldrig förr visat intresse för.

Hur kom ni på vilket tema ni skulle ha?
– Det gjorde vi på första fritidsmötet för höstterminen. Vi spånade kring olika koncept och hade god erfarenhet från ett pirattema vi haft läsåret innan. Vi tyckte att just superhjältar var passande, då varje sådan är unik och tillåts vara det. Det är normen!

Nyheter

10 tummar upp för Williams första skolvecka!

William har nu gått sin första vecka på Svedenskolan i Mälarhöjden. Det är hans tredje skola och här kan du läsa mer varför William tycker att hans skolstart gått så bra.